16 Aralık 2014 Salı

Gece Vurgunu Film Eleştirisi

Jake Gyllenhaal’in baş rolünde yer aldığı Gece Vurgunu /Nightcrawler nihayet Türkiye’de gösterime giriyor. Filmin yönetmeni Dan Gilroy’un (55) yaşına rağmen ilk filmini yönetmiş olması ilginç bir bilgi olarak şaşırtıyor bizleri.

Nightcrawler---Gece-Vurgunu--(21)

 Karşımızda oldukça zeki, hayatı çılgınca yaşamaktan çekinmeyen bir karakter ‘Lou Bloom’ var. Karşılaştığı negatif durumları derhal kabullenip daha güçlü olabilen akıllı bir adam Lou.  Aktör Jake Gyllenhaal (34) enfes performansıyla karaktere hayat vermek deyimini gönül rahatlığıyla kullanmamızı sağlıyor. Haberlere konu olan olayların kamera aracılığıyla çekilip kanallara satılabileceğini öğrenen Lou Bloom, büyük bir özgüvenle bu işe girişir. Bilişim çağı insanı olmanın da hakkını vererek bilgisayar karşısında kendini her konuda geliştirir. Haberciliğin genel kabullerine aşina olmaması ve bunları pek umursamaması sebepleriyle bir anda Lou’yu habercilikte yenilikçi biri olarak görürüz. Bir alanda uzmanlaştıkça prensipler ile sınırlandığımızı düşünürüm. Dolayısıyla bir yanımız herzaman amatör kalmalıdır. Profesyonel haber yönetmeni Nina (Rene Russo) ile amatör haberci Lou’nun uyumunda bu inancımın yerinde olduğunu düşündüm.
nightcrawler-gece_vurgunu

 Ahlaki kaygısı alışılmışın dışında zayıf olan Lou, kan donduran davranışlarını gayet makul zemine çekerek kendini hiç sarsmadan hayatına devam eder. Ne istediğini genel hatlarıyla bilen karakterimiz, mevcut gelişmelere göre hedefi daha net olarak belirler. Değişime çarcabuk konsantre oluşu onu daha da güçlü biri yapar. Az evvel bahsettiğim ahlaki kaygı yoksunluğu buldozer gibi önüne geleni ezip geçecek bir canavarla karşı karşıya olduğumuzu hissettirir. Haber yönetmeni Nina üzerinden medyanın şiddeti pazarlayan vahşi yanına da değinmek gerekiyor. Daha fazla izlenmeyi hedefleyen kanallar en etkileyici olan görüntüleri elde etmek istiyor. Bunun için sınırları sonuna kadar zorlamak ve hatta aşmak bu işin varlık sebebine uygun kabul ediliyor. Cemil Meriç’in ‘Yığınlar düşünmez, maruz kalır’ sözü geliyor akla. Mesela şehrinizde işlenme sayısı veya biçimi dolasıyla olağanlaşmış bir suçun medyada yer bulma sıklığına ve bunun sunuluş tarzına göre olağan hal olağanüstü hissedilmeye başlıyor. Bu durumda herkesin dikkati çekilmiş, kamuoyu yönlendirilmiş ve hedefe ulaşılmış oluyor. Anca bir binaya sığabilecek medyacıların gündelik başarısı için kamu düzenine dinamitler yerleştirilebiliyor. Filmin senaryosu gayet hareketli bir kurgu üzerine inşa edilmiş.  Mizah unsurunun küçük detaylar arasına serpiştirilmiş olması da filmden keyif almayı sağlıyor. Yönetmen Dan Gilroy hikayesini akıcı bir dille aktarıyor. Başrol oyuncusu Jake Gyllenhaal’in hayranlık duyulan performansı ile izlemekten pişman olmayacağınız bir film Gece Vurgunu...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder